Gabinet okulistyczny Lublin
Aby twoje oczy były zdrowe należy uwzględnić w diecie warzywa zielone takie jak: jarmuż, szpinak, sałatę, brokuły, brukselkę, zielony groszek, zieloną pietruszkę, koper, por, cukinię zieloną fasolkę szparagową. Okulista Lublin przypomina, ze zielone warzywa liściaste są źródłem luteiny, likopenu i zeaksantyny. Są to substancje, które pochłaniają szkodliwe promieniowanie UVA i UVB, zabezpieczają przed nimi siatkówkę oka.
Okulista dziecięcy Lublin
informuje, że warzywa bogate w te substancje należy jadać z dodatkiem oliwy lub oleju oraz po wcześniejszym pieczeniu lub gotowaniu na parze lub na wodzie, ponieważ ich wchłanianie poprawia się w obecności tłuszczu oraz po obróbce termicznej. Warzywa takie jak marchew, oraz owoce takie jak : dynia, morele, brzoskwinie są źródłem beta-karotenu.
Gabinet Okulistyczny Lublin nadmienia, że niezbędny w procesie widzenia B- karoten przekształcany jest w retinol, który jest składnikiem światłoczułego barwnika rodopsyny. B-karoten to barwnik nadający warzywom i owocami barwę żółtą, pomarańczową lub czerwoną.