Okulista Lublin
zaznacza, że należy jeść produkty bogate w witaminę A i E, gdyż biorą one udział w produkcji substancji zabezpieczających prawidłowe widzenie. Witaminy: A i E są przeciwutleniaczami, polepszają widzenie o zmierzchu oraz w nocy. Przeciwdziałają procesem starzenia i zmianom degeneracyjnym zachodzącym w gałce ocznej.
Okulista dziecięcy Lublin informuje, że źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mleko, mięso, ryby, jaja. Największe jej ilości znajdują się w tłuszczach ryb morskich np. w tranie. Witamina E w dużych ilościach znajduje się w tłuszczach roślinnych. Najbogatszym jest olej słonecznikowy, rzepakowy, olej z pestek winogron.
Gabinet okulistyczny Lublin
zaleca również jedzenie ryb zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają ukrwienie gałki ocznej, działają przeciwzapalnie zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian degeneracyjnych siatkówki.