Okulista Lublin
informuje, że czynnikiem dietetycznym, którego związek z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD) udowodniono najsilniej, jest spożycie luteiny i zeaksantyny (będącej izomerem luteiny). Należą one do karotenoidów i oprócz tego, że występują naturalnie w niektórych produktach spożywczych, to są barwnikami plamki żółtej. Ich suplementacja jest powszechnie zalecana osobom z AMD, jak również jako element prewencji. Podaż luteiny i zeaksantyny, która w przypadku większości badań ma udowodniony korzystny wpływ i jest najczęściej wskazywana jako rekomendowana, to 6—10 mg.
Okulista dziecięcy Lublin
nadmienia, że wiele suplementów ma jednak zdecydowanie wyższą dawkę i pojawiają się doniesienia wskazujące na niekorzystny wpływ tego składnika przyjmowanego w nadmiernej ilości w formie suplementu, jeśli nie ma ku temu określonych wskazań medycznych. W przypadku spożycia luteiny i zeaksantyny z dietą ryzyko nadmiernej podaży nie jest wskazywane, co wynika z tego, że przeciętne spożycie tego składnika z dietą nie przekracza 3 mg na dobę.
Gabinet okulistyczny Lublin
informuje, że w celu zwiększenia spożycia luteiny i zeaksantyny z dietą często zaleca się pacjentom częstsze spożywanie zielonych i pomarańczowych warzyw, które rzeczywiście zawierają ten składnik w większej ilości. Jednakże nie wszystkie zawierają go tyle samo. Wśród najbogatszych w ten składnik znajdują się szpinak, botwina, cykoria oraz sałata radicchio, ponieważ w 100 g tych warzyw znajduje się ok. 10 mg luteiny 1 zeaksantyny, podczas gdy w innych zielonych i pomarańczowych warzywach jest ich nawet 10 razy mniej.